recepten

snijdweesper

Ouderwetse Weespermoppen

Een ontzettend lekker koekje. Aan de buitenkant een harde korst, van binnen zachte amandel met suiker en een vleugje citroen. Hoewel het echt simpel is, geef ik uit een uitgebreide beschrijving omdat er bij nog wel eens iets is misgegaan, voor ik het goed in de vingers had. Nodig voor ongeveer 20 koekjes: 130 gram […]

koffiecakeplakaf

Gemarmerde koffiecake

Dat de cake met ricotta is gemaakt, proef je niet meteen. De structuur lijkt op die van een reguliere cake. Hij blijft wel beter vochtig. Deze cake wordt lekkerder van bewaren. Na een dag is de koffiesmaak geprononceerder. Nodig: 3 eetlepels gemalen koffie (als je het nooit verder vertelt, kan je ook oploskoffie gebruiken) 1/4 […]

worstrol

Cursus worstmaken: van patissier Cees Holtkamp

Soms hebben lady’s geluk. Heel veel geluk. Wie is er nou op vrijdag op bezoek in een heiligdom en valt zomaar met haar neus in een cursus worstmaken. Voor een verhaal voor PS van Het Parool ging ik op bezoek bij Cees Holtkamp, die samen met zijn vrouw Petra de ontzettend voortreffelijke en verleidelijke patisserie […]

citroencreme

Citroen Crème

Mijn favoriete toetje. Ik maak het bijna altijd als ik gasten heb. Op je tong lijkt het wel fluweel en tegelijk heeft het een intense citroensmaak. Omdat het zo machtig is, maak ik het in kleine glaasjes en serveer het andere kleine glaasjes met een frisse gelatinepudding of panna cotta. Het kost even tijd om […]

hibiscusthee

Agua de Jamaica

Aqua de Jamiaca is een koude hibiscusthee populair is in Latijns Amerika. Hij is heel geschikt om op feesten te serveren. De mooie dieppaarse kleur en de zurige smaak spreken volwassenen aan. Gedroogde hibiscusbloemen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde theewinkels en in sommige allochtone supermarkten. Dit is het recept dat ik lekker vind, maar varieer naar […]

voetjespluss

Voet koekjes

Met dit simpele deeg kan je alle vormen maken die je wenst. Ik houd van gekke voetjes. Voor rondjes heb je helemaal geen extra gereedschap nodig: die steek je gewoon met een omgekeerd glas. Ik verzamel koekjesvormen. Wat verzamel ik eigenlijk niet? Sterren voor de Kerst, halve maantjes voor een melancholische bijeenkomst, paddenstoelen voor een […]

vossebesklaar

Jam van vossebessen

Een lekkere frisse jam, die volgens de traditie hoort bij Kerstmis, maar eigenlijk nooit misstaat. Vossebessen zijn zelden verkrijgbaar, je kunt ze ook vervangen door cranberry’s. Nodig: 1 kilo bessen rasp en sap van twee sinaasappels een brok gember – van ongeveer 3 centimeter – geschild en in stroken gesneden. 100 g suiker 1. Als […]

hazelnootcakeplak

Hazelnoot Cake

Een cake met een bijzondere koffie-hazelnoot smaak, die zeker in de smaak valt bij mensen die niet zo van zoetigheid houden. De cake kan in een simpele cakevorm gebakken worden, maar ook in als tulband. Nodig: 80 g hazelnoten zonder vel 250 gzachte roomboter 250 g suiker 1 zakje vanillesuiker 4 eieren 2 eetlepels sterke […]

madeleineschocolade

Chocolade madeleines

Cakejes die bijna iedereen lekker vindt. De chocoladesmaak is niet te zwaar, de cakejes luchtig. Wie geen madeleinevorm heeft, kan ze ook maken in een andere vorm voor kleine cakejes, zoals bijvoorbeeld een kleine muffinvorm. Nodig voor 15 reguliere madeleines en 30 kleintjes: 90 g pure chocolade 45 g roomboter 3 eieren: dooiers en wit […]

zandtaartjesklaar

Zandtaartjes

Een klassiek recept van een heerlijk bros taartje met een diepe boterige smaak, daarom bak ik ze liever niet te groot. Ze zijn geschikt om met kinderen te maken en ze hebben – gek genoeg – een zelfde soort van de textuur als de taartjes die je op het strand bakt. Nodig voor tien kleine […]

chocoaardbei

Aardbei in chocolade

Een soort fruitbonbon. Super simpel om te maken en leuk om met kinderen te doen. Lekker bij de koffie na een zwaar diner, bij een High Tea of uitgebreide brunch. Nodig: 250 gram aardbeien 75 gram pure chocolade.   1. Was de aardbeien, laat de kroontjes zitten. Gebruik alleen de stevige vruchten. Wat overblijft kun […]

Banaanbosbes Smoothie

Smoothies zijn zo lekker en romig als ze met ijs gemaakt zijn. Je kan dezelfde substantie krijgen door bevroren vruchten te gebruiken. Ik heb meestal ingevroren stukken banaan in de vriezer. Voor dit recept kan je ook bevroren bosbessen – of andere vruchten – kiezen. Die zijn bij de meeste supermarkten te koop. Nodig voor […]

Banaan Yoghurtijs

Voor zes personen: 6 rijpe bananen, gepeld en in stukken gesneden 250 g Griekse yoghurt, kies zelf welk vetpercentage je het lekkerst vindt. 1 zakje vanillesuiker (is lekker, maar niet noodzakelijk).   1. Doe de stukken banaan in de vriezer en laat ze minimaal 4 uur opvriezen. 2. Doe de bevroren banaan en yoghurt in […]