afriekkoekjes

Wat je allemaal kunt meemaken in drie weken

 • Bezoek aan Johannesburg, een grote en ondoorgrondelijke stad.
 • Een waterval zien, bij Magoebaskloof.
 • Wilde beesten ontmoeten in Kruger: een groep olifanten die de weg oversteekt en af en toe dreigend naar de auto loert, apen die alles jatten wat los en vast zit, nijlpaarden die hun grote lijf onder water verbergen en alleen hun ogen en oren laten zien en de schattige impala’s die elke saaie weg opvrolijken door langs de kant te huppelen

afriekwaterval

 

 • Huisjes in alle soorten en maten: van Owl cottage – met een indrukwekkende view – bij Magoebaskloof – tot saaie chalets in wildparken die zo zijn gebouwd dat je vooral bij de buren naar binnen kijkt en geen snippertje wild ziet.
 • We lezen Zuid Afrikaanse kranten en luisteren in de auto naar de Zuid Afrikaanse radio. We horen over rellen in Soweto – vanwege de hoge energieprijs – over een onbegrijpelijk besluit van president Zuma en ook een rel over een journalist die Hendrik Verwoerd – de architect van de apartheid – een intelligente man noemt. Ander decor, andere namen, maar niet eens zo heel anders dan thuis.

afriekpraat

 • Pilgrims Rest, een oud herbouwd mijndorpje waar het prettig knullig is zodat je niet voelt als een toeristenfuik. We hebben er een typisch Afrikaanse taart gegeten: melktaart. Lekker!
 • Als je heel stil bent, hoor je het geklop van de hoeven van de giraffen als ze op het asfalt oversteken.
  Hoge bergen – waar het koud en vochtig is – en een uitzicht is met de prachtige naam Gods Window. Vrees dat god zijn dag niet had, de gordijnen waren dicht (mist) en we hebben niets gezien.

DSC_0209

 • Een avondtocht in een open safari bus met een gids die zo goed kan kijken dat hij in de schemering de auto stilzet om ons te wijzen op een kameleon. Het dier met de omvang van een pingpongbal zit zo’n vijftig centimeter boven de grond zijn uiterste best te doen om één te zijn met  de gifgroen blaadjes van een tak. Hij lijkt zo goed dat de gids uit de auto moet stappen om zijn vinger boven de kameleon te houden. Dan zien wij hem eindelijk. Ik kir bewonderend dat hij een ongelooflijk goed oog heeft. Hij gooit zijn hoofd in zijn nek en zegt: ‘if I don’t see, I don’t have a job.’
 • Iets later treffen we een luipaard op impalajacht. We zien het luipaard sluipen. De toeristen kijken bewonderd. Ik verlang naar een dierenpartij die in opstand komt tegen dit bloederige uitje. Als er al iemand moet sneuvelen, waarom niet het luipaard. Zou je een mooie tas van kunnen maken.
 • Wat de impala uiteindelijk heeft gered weet ik niet: het geronk van de motor van de bus, de sterke zaklampen die het tafereel belichten of toch zijn eigen neus.

afriekhippo

 

 • Hoe moeilijk het is om beesten een beetje aantrekkelijk op de foto te zetten als je alleen door je raampje kunt fotograferen. Daar ligt het aan – dat begrijpt u – dat raampje, niet mijn vaardigheden.
 • Een wild varkentje – weggelopen van de filmset van de Lion King – die rustig ons kleine safarikamp binnen wandelt. De meeste grotere kampen hebben wildroosters voor de deur. Deze niet. Het varken gaat heerlijk groen toeristengras eten. De apen klimmen gewoon over het hek.

afriekhuisje

Nu in St Lucia, een kustplaats aan de Indische Oceaan. Aan de ene kant de zee en de andere kant wetlands waar nijlpaarden en krokodillen leven. We hebben nog maar zo’n klein stukje van Zuid Afrika gezien en dan al zo’n variatie in landschap, geur, klimaat en sfeer. We gaan even in onze mandjes liggen om bij te komen.

afriekxnwater

Voor de liefhebbers: de aap klimt verder.

afriekaapklim

afriekaapje

 

afriekaapje2

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie