zononder

Vrouw versus Leeuw

Een leeuw heeft van een toeriste gesnoept. Wie is de schuldige: de vrouw of de leeuw?

Het antwoord lijkt voorspelbaar: de leeuw, die is immers de agressor. Het is verleidelijk om hier over hij te spreken, maar dat is niet juist, de toeristensmuller is een leeuwin. Het is een park voor toeristen zonder tijd. Mensen die Johannesburg bezoeken en niet willen afreizen naar de wildparken. Die buitenparken hebben bovendien als nadeel dat ze voor een groot deel in malariagebied liggen.

Daarom is het Lion Park, dat vlakbij Johannesburg ligt, een groot succes. Waar de beesten zich hun natuurlijke habitat nog wel eens willen verstoppen, zie je ze in het Lion Park gegarandeerd. Ik schijf dit met enige jaloezie. Wij gingen naar Kruger, dus waarom ook zo’n ‘neppark’ bezoeken. In Kruger geen leeuw gezien, dus hadden we maar …

Slimme leeuwen kunnen alles

Hoe konden de leeuw en de Amerikaanse toeriste van 29 elkaar ontmoeten? De toerist zat nog in de auto, dus er is maar één mogelijkheid: de leeuw is naar binnen geklommen. Kort geleden liet DWDD een filmpje zien waarbij een leeuw in een Afrikaans park, met zijn klauw de deur van een auto opentrok. Je ziet de beelden door het video-oog van de toerist. Aanvankelijk is de video gericht op een troepje leeuwen: o wat schattig. Dan maakt een leeuw zich los van de groep, wandelt naar de auto en opent met verpletterend gemak de achterdeur. De video valt, we horen geschreeuw en het beeld draait voor onze ogen.  We genieten van de ontmoeten tussen een slim dier en een geschrokken maar gelouterd mens.

Fatale ontmoeting

Deze keer gaat het mis. De leeuw springt door het raampje naar binnen, valt de toerist aan en verwond haar zodanig dat ze ter plekke overlijdt. Haar begeleider, die de auto bestuurt, wordt ook aangevallen, en overleeft het incident ter nauwer nood.

In Europa en Amerika is de teneur van het nieuws: toerist aangevallen door bloeddorstige leeuw.
Hier is de grootste zorg of de leeuw mag blijven leven.
Het is gebruik om leeuwen – of andere vleeseters – die mensen aanvallen dood te maken. Eenmaal mensenbloed geproefd, nooit meer te vertrouwen.

Leeuw verhuist

Dat gaat de Afrikanen in dit geval te ver. Als een zorgeloze toerist haar raampje open laat – wat absoluut verboden is – om een nog mooiere foto te maken, hoeft de leeuw daar niet voor geslachtofferd te worden. Er is besloten de leeuwin in een ander deel van het park onder te brengen, waar geen bezoekers komen.
Op de site van het leeuwenpark is niets te lezen over de narigheid van de afgelopen dagen. Daar is het nog altijd gezellig. ‘Apart from these gigantic sociable cats, you can also see hyenas and other predators, come eyeball to eyeball with giraffes at a feeding station, walk with cheetahs and see a number of other species of antelope. You will be relieved to know they are kept firmly separate from the lions.

ps. Gisteren is een leeuw ontsnapt uit een wildpark in de Karoo. Door de regen is de aarde onder een hek weggespoeld. Er wordt met man en macht op de leeuw gejaagd. Ik houd jullie op de hoogte.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie