leeuw

Toedeloe!

Als we groot zijn, grappen de man en ik, gaan we reizen. Lekker lang en ver weg. Met groot bedoelden we ons pensioen. Dat pensioen is niet gekomen. Of beter gezegd: de crisis ging er met ons werk vandoor en nu hebben we meer vrije tijd dan we ooit hadden voorzien.

We reden een paar weken door Nicaragua, bleven wat langer hangen op ons vaste wintersportadres, maar echt langdurig reizen bleef uit. Excuses alom: kind net aan de studie, ander kind op reis, nieuw huis gekocht, verbouwen en hier en daar een klusje. Om ons heen werden vrienden ziek, gingen mensen dood en realiseerden we ons dat we allang groot zijn en het lot rare dingen kan uithalen. Nu, is ons motto.

Reizen kost geld. Dus huis in de verhuur en hier en daar wat overbodigs te gelde gemaakt. Het is lastig kiezen als de hele wereld lonkt. Onze jongste dochter is een jaar in Zuid Afrika om zonne-energie te promoten. Haar verhalen klinken goed, foto’s zijn verleidelijk en het is een onweerstaanbaar idee om haar weer echt in armen te sluiten in plaats van weemoedig naar een Skypescherm te turen. Keuze gemaakt, gidsen gekocht, sites verzameld en tickets geboekt.

Omdat ons Amsterdamse huis al verhuurd is, zitten we in ons zomerhuisje in Egmond. Dat is al vakantie. Uitzicht op de duinen. Reigers – mijn lievelingsvogels – slaan hun tenten op bij een poeltje vlakbij. De storm giert, de houtkachel knappert en de poezen brengen dagelijks een verse muis.

Over een week gaan we weg. Het komt dichtbij. Liever was ik gisteren weggegaan. Iedereen wil plots afscheid nemen. Nog even met ons eten, drinken en praten. Wat een onzin, we gaan maar drie maanden weg. Zo weer terug. Niet moeilijk doen. Maar ja hoe zeg je NEE tegen al die lieve verzoeken.

Ik kijk nog eens naar de leeuwenfoto op mijn telefoon. Gekopieerd van de Facebookpagina van Frans de Waal. De Nederlandse primatoloog plaatst dagelijks foto’s van dieren. Het is een verzameling van vogels die over het water scheren, roofdieren die hun prooi verorberen maar ook vaak beeld waar mens en dier elkaar ontmoeten. Ik ben een zacht ei die het liefst voor een nest jonge leeuwtjes wil zorgen terwijl een baby-aapje zich in mijn haar heeft genesteld. In dromen is het goed toeven. De leeuwen hierboven zijn in Krugerpark genomen. Daar ben ik over drie weken. Ik fantaseer over uitstappen. Hij over deuren die vergrendeld zijn.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie