deken

Historisch Museum

Provinciale musea zijn aandoenlijk. Niets van de geliktheid die wij gewend zijn. Het is meestal niet meer dan een paar zaaltjes, zonder duidelijk thema of idee over inrichting. Het is goed te zien dat een Afrikaanse directeur ooit de geschiedenis heeft willen vertellen zoals hij hem kende. De glorie van de boeren en Britten breed uitgemeten, die van Kaffers – dat was toen een heel gewoon woord – kreeg nauwelijks aandacht.

Dat is de laatste 20 jaar hersteld. De Xhosa – de oorspronkelijke bewoners in dit deel van Zuid Afrika – kregen hun rechtmatige plek in het museum in Grahamstown, maar er is waarschijnlijk niet genoeg geld om de hele boel om te gooien. Oud en Nieuw staan een beetje ongemakkelijk naast elkaar. Soms in één zaal, maar meestal zijn er nieuwe zalen gemaakt om het verhaal van de zwarte bevolking te vertellen.

houtleeuw

In het historisch museum van Grahamstown vermoed ik dat er een commissie aan het werk is gegaan om nieuwe teksten te maken. Het is een universiteitsstad, dus mogelijk heeft de commissie zich gedegen voorbereid. Ze zijn er niet niet uitgekomen. De waarheid bestaat niet, hij kan niet worden aangestipt en wie iets wil vinden, bepaalt maar zijn eigen oordeel.

museumtekst

Terwijl wij het museum bezoeken is de portier keihard aan het telefoneren. In alle vier de zalen horen wij zijn stem als ondertitel bij wat we zien. Van de voortrekkers, de eerste blanken die het land in bezit namen, de Britten die daarna kwamen en de Xhosa  die door iedereen worden onderdrukt en overheerst.

kralenmuseum

Het is een krachtig ratjetoe van schitterende gebruiksvoorwerpen en sieraden gemaakt van kralen, Engelse kinderschoentjes, wapens, werktuigen en meubels gemaakt op basis van ontwerpen van het land van herkomst waar hier en daar een Afrikaans detail opduikt.

 

kinderschoen

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie