leeuwgevangen

Leeuw weer in wildpark

Sylvester, de 3 jaar oude leeuw, die ruim drie weken vrij door Zuid Afrika wandelde is gevangen. Hij is weer terug in ‘zijn’ Karoo park. In die drie weken heeft hij ruim 24 schapen verorberd, 35 speurders en aantal honden achter zich aan laten rennen en helikopters vanuit de lucht laten gluren.

Hij is op 5 juni ontsnapt nadat door extreme regenval een deel van de grond onder een stuk hek was weggespoeld. Sylvester, zoals mensen hem sindsdien noemen, zag zijn kans. Ik schreef erover in een eerdere blog. Een dag later ontsnapten in de staat New York twee gevangenen uit een zwaar beveiligde gevangenis.

Gelijkenis

Waarschijnlijk zijn de jacht op de leeuw en de jacht op die gevangen alleen in mijn hoofd op elkaar gaan lijken. Zodra ik internet heb, bekijk ik een aantal geliefde sites, waaronder The New York Times en News2,  een Afrikaanse nieuwssite. Ze gingen gelijk op. De gevangen – beiden moordenaars – en de leeuw kregen in het begin megapubliciteit. Hoe was het mogelijk dat ze ontsnapten? Ze zouden snel gevangen worden? En, was er liefde in het spel, dat laatste gold trouwens alleen voor de ontsnapte mensen.

De 35 trackers die achter Sylvester aanzaten, werden geleid door meester speurder Karel Pokkie Benadie. De mensen werden bejaagd door 1000 dienders en vele honden. Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, was zo betrokken bij de zaak dat het wel leek of hij de politiemacht aanvoerde.

Sylvester, schreef een grote krant liet een spoor van moorden achter zich. Gretig kocht ik de courant om er achter te komen dat hij schapen, geiten en ander klein spul tussen zijn kaken had vermorzeld. Viel toch vies tegen.

Schieten

Daarna werd het wat rustiger. Media houden voornamelijk van nieuws. Dat ze vrij zijn, is na een paar dagen gapend saai, het wordt pas weer spannend als de ontsnapten veilig zijn opgeborgen. De mensen liepen het eerst in de val. Richard Matt werd op 26 juni gepakt. Zijn maat David Sweat liep twee dagen later tegen de lamp. Sylvester hield het nog een dag uit en werd uiteindelijk gevonden, vrij dichtbij de plek waar hij ontsnapte.

Op Sylvester werd geschoten, met een verdovingsmiddel. Eenmaal in slaap werd hij met een helikopter terug in het park gehesen. Op de mensen werd met scherp geschoten. Eentje, Matt, liet het leven, Sweat raakte gewond.

Wie meer wil lezen, vindt hier een aardig artikel over de leeuw en hier over de gevangenen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie