starways

Het Paradijs?

Waarom reizen mensen?

Tal van redenen.

Ik ben op zoek naar Het Paradijs.

Het mogen er ook best twee zijn, of meer.

Nog niet gevonden. Wel bijna. Tot nu toe kleeft aan elke paradijselijk plek ook een minpunt, of twee. Is dat omdat ik te kritisch ben, of omdat het paradijs niet meer dan een streven is.

lucht

Het eerste paradijs heeft onze dochter Ianthe voor ons uitgekozen. Het ligt in Hogsback, een sprookjesachtige plaatsje in de bergen. Het is een van de plekken op aarde waar Tolkien zijn Hobbit-oeuvre op heeft gebaseerd. Voorstelbaar. Glooiende heuvels, geheimzinnige watervallen, ondoordringbare bossen en huizen die perfect als hobbithoeve kunnen dienen.

huisjehogs

Wij gaan naar Terra Khaya, het ligt hoog op een berg. De weg er naartoe is een pittige dirtroad. Wij komen – aldus Ianthe en Iris – op een bijzonder moment: er is een feest omdat een nieuwe ruimte geopend wordt. Het is er waanzinnig mooi. Dit is het paradijs, ik weet het zeker. Gebouwen met overal grapjes, gekke hoekjes, dingen om te ontdekken. Het is een perfecte verzameling van persoonlijke bric a brac waar ik zo dol op ben. Honden, katten, kippen en paarden scharrelen overal tussendoor. Er is een slaapzaal en verschillende huisjes. Wij hebben een huisje waarvan de buitenkant is gemaakt van afgedankte verkeersboren.

douche

Had ik al verteld dat het een backpackers hotel is, of gemeld dat het er wemelt van oude en jonge hippies? Ben ik nooit geweest, een hippie, vandaar misschien dat ik een beetje bang voor ze ben. ’s Avonds als ik naar bed ga, word ik bijna bedolven onder sterren die zo flonkeren dat het lijkt of ik ze kan plukken. Ik ga even op de grond liggen om te genieten.

Ze doen hier serieus aan duurzaamheid. Alles wordt bewaard en hergebruikt. De douche, de mooiste die ik ooit gezien heb, kijkt uit op de bergen. Als je onder de douche wilt, moet je even vragen of ze het houtvuur onder ‘de boiler’ willen aansteken. De theezakjes worden op het fornuis gedroogd.

De volgende ochtend, als ik in mijn ponnetje naar de gemeenschappelijke ruimte wandel, is er pap, gemaakt door twee oudere zwarte dames in een sprookjesachtige keuken. De oudste noemt me mammie en zet een keteltje water op voor mijn thee. Daarna gaat ze deeg kneden voor het brood dat ze elke dag bakt. In een gewoon hotel zou ik me nooit in mijn nachtpon onder de gasten mengen. Maar hippies, die vinden dat gewoon.

recycle

We maken een wandeling naar de waterval Madonna and Child. We eten taart en viskoekjes in de Vlindertuin. We vragen de weg aan iemand die ons niet verstaat. Hij zegt iets tegen ons, wat wij weer niet verstaan. In tweede instantie wel: of we magic mushrooms willen kopen.

waterval

Wat is er mis?

Dat wilt u misschien wel weten. Het eerste is iets waar alleen een tuttig dametje zich aan stoort: er zijn drie wc’s, her en der verdeeld over het terrein. Allemaal ecologisch.

En het feest, dat was best aardig, voor eventjes, maar de muziek dreunde de hele nacht door. De tweede nacht ook. Vandaar dat het niemand opviel dat ik – toch een tikje ongemakkelijk – in mijn nachtpon zat.

Ik ga zeker nog een keer terug!

En maak een vervolg over de andere – bijna – paradijzen.

hogsback

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie