auto

Is het niet eng?

Voor wij naar Zuid Afrika vertrekken, is onze dochter ons voorgegaan. Samen met een vriendin runt zij een project voor educatie over zonne-energie. Als ik mensen vertel over twee twintigers die met een Jeep door Zuid Afrika gaan reizen, krijg ik steevast de vraag: ‘vind je dat niet eng?’.

Tja, wat zal ik zeggen? Al 20 jaar heb ik een scherp oog voor alles wat mis kan gaan:  commodes waar een baby af kan rollen, fietsen die zomaar weigeren, enge mannen in de bosjes en ga zo maar door. Het veiligst is ze dicht bij haar moesje, maar of ze daar ook het gelukkigst is?

De angst voor Zuid Afrika wimpel ik weg onder het mom van ‘veel gereisd’ en ‘goed voorbereid’.  Voor de echte reis begint, wonen ze een tijdje in Kaapstad om zich voor te bereiden. Ik vraag hoe mensen in Zuid Afrika reageren op hun plannen, of die ze ook ‘eng’ vinden. Ja!

Neem nooit iemand mee

Maar, meldt Ianthe, ze geven ook goede raad. Die luidt: onderweg niemand meenemen, hoe zielig die er ook uitziet, nooit stoppen zelfs niet als mensen bloedend op de weg liggen en nooit in het donker rijden.

Lijken mij wijze adviezen, die ik ook in mijn eigen oren knoop. Want ook bij onze plannen beginnen mensen meteen weer over ‘eng’, ‘oppassen’ en ‘gevaarlijk land’. Wij, neem ik me voor, stoppen nooit.

De realiteit is toch altijd weer anders dan je verwacht. In grote delen van Zuid Afrika bestaat helemaal geen openbaar vervoer, zijn de meeste mensen straatarm en is het bezit van een auto is een onvoorstelbare luxe.  Trottoirs zijn er niet en als ze lopen, lopen mensen aan de rand van de snelweg. Als ze ergens naartoe willen, rest ze niets anders dan liften vanaf dezelfde rafelige wegrand. Soms hebben ze een biljet in hun handen om te laten weten dat ze best willen betalen om een stuk mee te mogen rijden.

Het zijn kinderen, scholieren, oudere vrouwen met armen vol uitpuilende plastic tasjes, mannen die keurig gekleed zijn – misschien wel op weg naar hun werk – zelfbewuste jonge vrouwen en groepjes ongeregeld. Behalve armoede hebben ze nog iets gemeen, u raadt het misschien al, ze zijn zwart. Allemaal.

Mes tussen de uien

Ik weet dat er groepen bestaan die auto’s overvallen en de passagiers beroven en misschien nog ergere dingen doen. Maar ik kan me niet voorstellen dat iedere vrouw met een boodschappentas onder haar groenten een eng wapen verbergt, of dat elke jonge man op mijn geld en eer uit is. We hebben wel eens een lifter meegenomen. Eentje hebben we op een bospad opgepikt. Ik geloof dat hij het enger vond dat wij. Hij beantwoorde elke vraag met een vaag schouderophalen.

Een ander was een illegaal in Zuid Afrika, werkte in de bouw en verdiende per uur 1 euro en twintig cent.

scholieren

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie