koffiecakeplakaf

Gemarmerde koffiecake

Dat de cake met ricotta is gemaakt, proef je niet meteen. De structuur lijkt op die van een reguliere cake. Hij blijft wel beter vochtig. Deze cake wordt lekkerder van bewaren. Na een dag is de koffiesmaak geprononceerder.

Nodig:

3 eetlepels gemalen koffie (als je het nooit verder vertelt, kan je ook oploskoffie gebruiken)

1/4 dl kokend water

125 gram zachte roomboter

200 gram suiker

200 g bloem

150 g ricotta

3 eieren

2,5 theelepel bakpoeder

snufje zout

1/4 dl marsala of andere smaakmaker, zoals bv zakje vanillesuiker of rum.

1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Gebruik een ingevette cakevorm met een lengte van ongeveer 17 cm, of een kleine tulbandvorm.

2. Roer de gemalen koffie door kokendheet water en laat trekken.

3. Klop de boter en suiker tot een mooie bleke substantie.

4. Roer daarna ongeveer een kwart van de bloem door het botermengsel, dan kan de ricotta beter worden opgenomen.

4. Klop de ricotta erdoor en daarna, één voor één, de eieren.

5. Meng de rest van de bloem met bakpoeder en zout en roer het – zo kort mogelijk – door het beslag.

6. Verdeel het beslag in twee porties. Roer door de ene helft de koffie en door de andere helft de andere smaakmaker.

7. Doe de twee soorten beslag om en om in de vorm.

8. Zet in de voorverwarme oven in bak in 50 a 60 minuten gaar. Prik er met een satéprikker in; als die er schoon uitkomt, is de cake gaar.

9. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en stort de cake.

Na een dag is vooral de koffiesmaak beter te proeven. Bewaar in een goed afgesloten trommel.

Recept komt uit Bakken van Dan Lepard.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie