microplanemetcitroen

Gelukkig van citroenrasp

Citroen is een mooie frisse tegenhanger voor al teveel zoet. De meeste smaak zit in de schil, daarom gebruik je in gerechten vaak geraspte citrusschil.  Bij het verwerken van citroen of sinaasappel, word ik altijd vrolijk van de heerlijke geur. Ik aarzel of ik gelukkig zal schrijven, dat klinkt nogal pretentieus, maar het is waar. Citrusrasp maakt gelukkig!

Als je de schil verwerkt, is het belangrijks om te weten is dat je zo min mogelijk wit aan de citroenschil te laten zitten. Wit smaakt bitter.

Citroenen uit een reguliere winkel, zijn vaak behandeld met bestrijdingsmiddel. Was een behandelde citroen met lauw water en milde zeep en spoel daarna goed af.

Er zijn talloze manieren om het te raspen:

Huistuinenkeuken

Gewone raspen – groot en klein – zijn prima geschikt zeker als je ze niet vaak raspt. Vooral bij de vierkante modellen blijft wel eens wat citrus aan de rasp kleven. Vergeet niet die met een mes af te schrapen.

 Snel en makkelijk

Ik gebruik de keukenmachine. Schil, met een dunschiller of kaasschaaf, de schil van de vrucht. Doe de in het recept vermelde hoeveelheid suiker en citrusschillen in de keukenmachine en laat het mes van de machine even draaien. Resultaat: een verleidelijk geurende suikermassa.

Tip: vaak heb je voor de rest van het recept geen mes in de keukenmachine nodig, maar gebruik je een plastic draaier. Die kan je gewoon vervangen terwijl de suiker in de bak van de keukenmachine zit.

 

citrusraspmachine

Microplane

De lieveling van koks en snobs. Het is een razend scherpe vijl waarmee je snel en goed schillen raspt. De Microplane bestaat ook met andere rasp/schil formaten die handig zijn voor het raspen van chocolade, kaas en het snijden van flinterdunne plakken. Als je geld hebt, koop het beslist, het is een ontzettend handig ding, zeker als je het vaak gebruikt. Ook leuk om cadeau te vragen.

Microplane is gebaseerd op werktuigen uit de houtbouw.


Tip: als je de vrucht ook moet persen, schil eerst en pers dan later. Een geperste vrucht kan je niet goed meer schillen.

Tip: sinaasappelrasp smaakt beter als je ook wat citroenrasp toevoegt, dat haalt de smaak van de sinaasappel op.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie