lswijn

Elektriek = op

Ik ben een naïeve, domme doos.

Hoor ik twee weken geleden een official op de radio verklaren dat load shedding definitief ten einde is, geloof ik het. Vergelijk het met staatssecretaris Martin van Rijn die zegt dat de bureaucratie in de zorg afneemt. Wie gelooft dat? Ik niet.

Load Shedding betekent niet meer dan het sluiten van de energiekraan. Als de bazen van Eskom, de Zuid Afrikaanse energie leverancier, het nodig vinden, stopt de levering, voor minimaal twee uur. Zo simpel is het.

Ik had er al van gehoord voor ik in Zuid Afrika kwam, maar had niet tot met door laten dringen wat het betekent geen elektriciteit. Bedenk wat het allemaal niet doet: computer, tv, internet, cv, elk apparaat in je huis waaronder ijskast, koffiezetapparaat, magnetron, oven etc. In nl koken we op gas, dat is meegenomen, hier meestal op elektriciteit, dus koken kan ook niet.

Voor ons is het niet erg. Wij zijn met vakantie en hebben zelden prangende bezigheden. Een boterhammetje in plaats van warm eten, heeft iets van een avontuur. Hetzelfde geldt voor avond kaarslicht. Ook al gebeurt het soms dag na dag. Bedenk wat het betekent als je hier leeft of – erger nog – werkt.

gridwatch

Een kantoor zonder elektriciteit, een winkel waar het licht niet aangaat en de kassa het niet doet, een restaurant waar je niet kan koken een ziekenhuis waar de hartbewaking uitvalt. Grote en vermogende instellingen hebben een generator. Ook sommige winkels. Maar de meeste huishoudens niet.

Gelukkig is er een app die vrij nauwkeurig voorspelt wanneer er geen stroom is. Soms waarschuwen ze teveel, maar meestal is het raak. Installeer Gridwatch – zo heet de app – voor je naar Afrika gaat. Handig om te hebben. Ter plekke moet je meestal nog wel wat studie doen, maar de meeste mensen willen je heel graag helpen. En nog liever klagen over Eskom, dat is hier een sport.

Oorzaak

Hoe het komt, is voor een buitenstaander niet helemaal te doorgronden. Ooit, voor de apartheid, was het systeem op orde. Nu niet meer. Mismanagement, wordt gezegd. Aan de andere kant zijn er meer gebruikers. Hoe dan ook, het is een raar fenomeen in een hoog ontwikkelde samenleving. Eentje waar bijna niet mee te leven valt.

De grappen zijn legio. Weet je wat mensen in Kaapstad hadden voor kaarslicht: elektriciteit.

Een ook verdachtmakingen: dat er is townships nooit load shedding is, want daar wonen de meeste stemmers van het ANC. Dat ook het parlement in Kaapstad nooit last heeft van een hik in het systeem.

Meer energieleed

Er zijn ook nog andere vormen van elektriciteitsongemak. Hier betaal je niet per maand – of andere periode – voor elektriciteit, maar je koopt per keer. Het kan dus voorkomen dat de stroom in je huurhuis op is zonder dat je dat weet. Gelukkig verkoopt bijna elke supermarkt – en klein winkeltje – elektriciteit. Behalve, zoals wij laatst hadden, als het systeem van Eskom stuk is. Dat kan ook, niemand die weet wanneer het het weer doet en zo zit je met gemak 12 uur met kaarsen, licht van je telefoon en andere handige apparaten. En dan slaat – ook bij de ontspannen reiziger – de woede toe. Alle telefoons raken leeg, net zoals de Ipad waarop zo’n heerlijk ontspannend boek stond. De boiler is helemaal afgekoeld en de boterhammen komen mijn neus uit.

Nederland hikt eenmaal per jaar

Het is grappig – en leerzaam – om te zien hoe snel alles went. Vorig jaar werden Noord- en Zuid Holland getroffen door een grote electricitetisstoring. Ik herinner me nog hoe we verbaasd we waren dat zoiets  mogelijk was. Hoe tot achter de komma berekend werd hoe hoog de schade is..

Ik lees nog berichtjes in de krant over het onderzoek naar deze ongehoorde gebeurtenis.

Hier is het onderdeel van het alledaagse leven.

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie