citroencreme

Citroen Crème

Mijn favoriete toetje. Ik maak het bijna altijd als ik gasten heb. Op je tong lijkt het wel fluweel en tegelijk heeft het een intense citroensmaak. Omdat het zo machtig is, maak ik het in kleine glaasjes en serveer het andere kleine glaasjes met een frisse gelatinepudding of panna cotta. Het kost even tijd om het te maken, maar je kan het doen ruim voor de gasten komen.

Nodig voor ongeveer 6 kleine porties:

1 ei, plus 1 extra eidooier

80 gram suiker (ik houd van de zure citroensmaak, als je daar niet van bent, neem dan 100 gram suiker)

60 gram roomboter op kamertemperatuur, in vier stukken gesneden

geraspte schil van 1 citroen

0,6 dl vers geperst citroensap (van ongeveer twee citroenen).

1. Roer – in een pan met dikke bodem – het ei, eidooier en suiker door elkaar. Zet het op een heel laag vuurtje en klop tot het mengsel dikker wordt. Het duurt vijf a tien minuten. Dit lijkt een eindeloos werkje, maar op een gegeven moment zie je het dikker worden. Wanhoop niet. Ik gebruik een houten lepel, daarmee kan je ook goed langs de wanden van de pan strijken zodat je de dikke laag – die zich daar eventueel vormt – steeds weg kan halen.  Eigenlijk moet dit werkje au bain marie, als je ervan houdt, doe het vooral, maar ik vind het teveel gedoe. Als de bodem van de pan dik genoeg is, gaat het prima.

2.Voeg – stukje voor stukje – de boter toe en laat deze helemaal smelten voor je de volgende toevoegt.

3. Roer de citroenrasp en citroensap door het mengsel. Zet het vuurtje ietsje hoger. Het mengsel moet warmer worden, maar mag niet koken. Roer – een minuut of vijf – tot het mengsel weer dikker wordt.

4. Giet het in mooie kleine glazen, of schaaltjes en laat het minimaal een halfuur staan tot het hard is.

5. Bewaar in de ijskast, maar haal het een halfuur voor het eten uit de ijskast omdat het fluweel beter smaakt op kamertemperatuur.

 

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie