gesmoltenchocolade

Chocolade smelten

Is niet moeilijk, als je een tikje dwars bent. In recepten zie je vaak: ‘smelt de chocola au bain-marie. Dat betekent letterlijk ‘een badje van Marie’. In de keuken staat het voor een pan met daarop een kom die de pan precies afdekt. Daartussen zit voldoende ruimte om water te koken zonder dat het water de bodem van de kom raakt. De vrijkomende stoom verwarmt de bodem tot precies de goede temperatuur. Het is een voorzorgsmaatregel om onervaren koks voor ellende te behoeden. Te warme chocolade verbrandt en verwordt tot een onbruikbare, korrelige smurrie.

 

chocometlepelmooi

 

Lef
Ik gebruik nooit zo’n bad. In een pan met dikke bodem kan je chocola op een zacht vuurtje smelten. Blijf waakzaam. Roer goed en haal de pan direct van het vuur als alles vloeibaar is. Wie enige ervaring heeft, ziet als zo’n 90 procent van de chocolade zacht is. Dan kan je de pan ook van het vuur halen. Het geheel blijft nog even op temperatuur, en smelt de rest.
Magnetron
Een magnetron is handig en veilig voor het smelten van pure chocola. Die kan hitte tot 48ºC aan. Breek een reep in stukjes en zet de magische doos – afhankelijk van de hoeveelheid – één tot drie minuten op de hoogste stand. Witte en melkchocolade verbranden rond de 40ºC, die gedijen niet goed in de magnetron.

Vloeibare chocola handomdraai simpele lekkernijen …

aardbei in chocorokje

chocolade madeleines

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie